tirsdag 24. november 2009

To episke tekster, Albertine og Karens Jul

Kategori: Opplevelse og innlevelse

Oppgave 1:
Etter å ha lest utdraget fra Albertine sitter jeg igjen med en følelse av avsky og svik. Hun blir nemlig voldtatt av en autoritetsperson, en politimann som skal være de svakes beskytter. Og siden overfallsmannen Winther er en politimann(tilhører ironisk nok "sedelighetspolitiet") har hun vanskeligheter med å stå imot overfallet.

Oppgave 2:
Etter å ha lest Karens jul sitter jeg igjen med følelsen av at ingen gadd å hjelpe henne(spesielt i denne høytiden som omhandler omtanke og nestekjærlighet) Jeg får også en følelse av at Karen var litt naiv når hun hele tiden unnskylde seg med at alt ble bedre når madam Olsen kom tilbake(kanskje madam Olsen var død?)

Kategori: Forståelse og tolkning


Oppgave 1:
Temaet i Albertine er prostitusjon og dobbeltmoral. Jeg tror budskapet i romanen er at forfatteren vil opplyse om dobbeltmoralen i samfunnet rundt de prostituerte(de som fordømmer prostitusjon er de som benytter seg av prostituerte)

Oppgave 2:
Jeg tror Skram har valgt å legge historien til julehøytiden for å skape en sterkes mulig kontrast opp mot temaet hun vil belyse(enslige mødre og deres plass og rettigheter i samfunnet) Julen er for de fleste en hyggelig tid med familien og venner, så virkningen blir ekstra tragisk når en tenåringsmor sitter alene og fryser ihjel en julenatt.

Kategori: Virkemidler


Oppgave 1:
Karens jul er fortalt fra en autoral refererende synsvinkel. Dette vil si at vi har en forteller som forteller oss hva som skjer, og vi får ikke noe innblikk i tankegangen til karakterene i historien.

Oppgave 2:
Kroghs skildring av Albertine er veldig detaljert. Han nevner f.eks. at "like og smal som linjert gikk skillen lysende midt henover den fine hodeform" og det er en detaljert lys/skygge beskrivelse av Albertine. Dessuten blir Winther så betatt av hennes skjønnhet at han skulle ønske han var maler, slik at han kunne male henne.

Kategori: Sammenligning og vurdering


Oppgave 1:
Tekstene er typiske for perioden fordi de kommer med realistiske skildringer av personer og miljø. Dessuten inneholder de deterministisk tankegang(Karen er fattigjenta som er dømt til å være fattig for evig og Albertine som strever å holde seg unna prostitusjonen ender til slutt som den verste hora) Begge historiene skyr ikke å skildre vold og død. I "Karens Jul" dør hovedpersonen Karen i julen, en tid de fleste ser på som en tid for håp og kjærlighet. Albertine blir voldtatt av den samme personen som skal beskytte henne mot farer i samfunnet.

Oppgave 4:
Jeg likte Albertine best fordi det var den teksten jeg følte gjorde sterkest inntrykk på meg. Den var såpass detaljert i sine beskrivelser av hendelsene og man kunne føle Winthers intensjoner når han tvang Albertine til å fortsette drikkingen. Dessuten fikk jeg litt lyst til å lese videre for å se hvordan det evt. går med Albertine(blir Winther straffet for ugjerningen?)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar